Ny nivå.

Morden på Vårväderstorget för några veckor sedan innebar en helt ny nivå av de gängrelaterade skottlossningarna i Göteborg. Tidigare har man ägnat sig åt självsanering och skjutit av varandra. Men nu – skjuta rätt in bland vanliga människor som tar en pilsner och kollar fotboll. Inte ens lite friskt. Klas Friberg och hans manskap har svårt att nå framgångar gällande dessa dåd, då kulturen är att inte prata med polisen – oavsett vad som hänt. En av falangerna har dock tagit rätt mycket stryk sedan morden – en 25 årig ledande figur, som förmodas vara målet för attacken, strök med. En kort tid senare grep polisen en höjdare i samma konstellation för penningtvätt. Idag lyckades man plocka in ytterligare en – anhållen i sin frånvaro för vapenbrott.

Ingripandet, som utfördes av piketen, möttes av väpnat motstånd – då en 50-årig man gick till attack med kniv. Ingen av poliserna skadades – men handlingen andas onekligen desperation. Gängen är nu satta under press och uppenbart flinar man inte längre nonchalant när man skall köras till de adresser man hör hemma på. Men. Sen skall de upp i rätten, försvaras av lagvrängare vars innersta samveten borde omöjliggöra god sömn om nätterna, eventuellt överbevisas med hjälp av viss teknisk bevisning – men aldrig någonsin av några vittnen. För vem, på mycket goda grunder, skulle våga det? Sen var det de domar som faller – en tröttsam tendens är att döma så nära den lägsta påföljden som möjligt – även för återfallsförbrytare. Göteborg, Sverige, har långt större problem än hen-debatten – vem som skall bära blått eller rosa. Skiten måste bort. [GP, Polis utsatt för dråpförsök]

Polisens spjutspets, piketen, åker sedan ett antal år tillbaka civilt. På gott och ont, jag kan sakna den aura av respekt som de stora Chevrolet-bussarna hade med sig. Fortsatt utför de dock ordinära polissysslor – något som denna förare fick erfara. Göteborg, Norra Hamngatan, 2014.

BAD stopped by Piketen

+ Förslag om såväl kronvittnen som att få vittna anonymt har lagts fram av Klas Friberg. Jag tycker det låter bra, då nuvarande upplägg inte röner framgångar måste man få jobba annorlunda. Jag gillar sanningar och raka rör, Joakim Lamotte har skrivit följande mycket läsvärda krönika: [GP, Lamotte: Vi måste prata om föräldrarna]

– Advokatsamfundet ställer sig, förstås, helt emot ovan förslag och beskriver det som rättsvidrigt, inte värdigt en rättsstat utan något som hör hemma i diktaturer. Ett jädra trams och offersnack, det är dags för handling. Resolut sådan.

Advertisements

~ by onemountainsplace on April 3, 2015.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: