Lokomotor.

På måndagen spårade ett godslok ur invid Sävenäs rangerbangård, något som orsakade viss problematik i trafiken då en godsvagn blockerade relativt vältrafikerade Industrivägen i Sävedalen. En okänd mängd diesel rann ut på Moder Jord, men ingen människa lär ha kommit till direkt skada. När jag och gossarna (behöver nog inte nämna att Eskil A.F. var extremt fascinerad av lok, vagnar, brandbil och mobilkran) kom förbi hade man precis tömt Z70n på drivmedel och förberedde att åter lyfta upp den på spåret. [PT, Urspårat diesellok i Sävedalen]

Z70 har ett mycket speciellt designspråk – originalet Z65 kom redan 1957 och det skulle väl se ut så då. 50 stycken moderniserades mellan 1990-92 och fick då bland annat radiostyrning och Rolls Royce-motorn ersattes av Scania dito. Partille, Industrivägen, 2015. Z70 Oooops Den avbildade Z70, som en vän en gång så roligt beskrev som en Volvo 164 som kopulerat med en Volvo Sugga, är – om man skall vara petig inte ett lok i egentlig mening utan en så kallad lokomotor. En lokomotor är ett mindre lok som är framtaget för att dra tågvagnar på exempelvis rangerbangårdar. Effekten (max 300 hk) och hastigheten är lägre än för egentliga lok och hela anledningen lär ha handlat om löner. En lokomotor behöver inte framföras av en lokförare, utan det räcker med personal som har lägre löneläge. Alltid, varje dag, lär man sig något nytt. 

Det var noggranna förberedelser inför lyftet av den urspårade lokomotorn. En Z70 har trots allt en matchvikt på 34 ton – trots dess tämligen kompakta yttre. Partille, Industrivägen, 2015. Z70 Ooops 2 + Vädret har varit fantastiskt under lång tid – våren är underbar. Medgångscyklisterna har hittat ut och det är skönt att slippa vara i det närmast allena i cykelspåret. Välkomna åter.  

– Medgångscyklisterna skapar långa, långa köer vid rödljusen.

Advertisements

~ by onemountainsplace on April 23, 2015.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: