Nyebro.

Det finns alltid ett före och ett efter. Som i detta fall, före och efter Angeredsbron. Hisingen kan tyckas vara svår att komma till och från med tanke på de köer som så ofta förekommer, men det har varit betydligt värre med förbindelserna över vattnet. Innan Angeredsbron invigdes 1978 så gick det faktiskt en näpen liten färja, Nyebrofärjan, mellan det som idag är södra delen av Orrekulla industriområde och Agnesberg.

Här gick det en bilfärja i skytteltrafik under mina första uppväxtår. Rester av rampen finns fortfarande kvar. Den hölls på rätt kurs med hjälp av en vajer som spänts upp på de båda stränderna. Göteborg, Västra Nyebrovägen, 2015.

Nyebro 1

Färjan som sådan var en riktigt liten variant av de som trafikerade Hönö och Björkö – den rymde bara 6 personbilar eller max 30 ton och man insåg att den knappast skulle kunna hantera den framtida trafikökningen. Tråkig att köra måste den absolut ha varit – inte bara för att resan var kort, utan kanske främst för att det var en vajer som såg till att flytetyget alltid hamnade rätt vid färjelägena. Inte utan nostalgi var jag dock och kollade in den övergivna platsen under en av mina cykelturer häromsistens – snart 40 år har gått.

Jag var 6 år när färjan lades ner och Angeredsbron blev verklighet (den syns i bakgrunden) – men jag har minnesbilder av när vi satt i varma bilköer, i mina föräldrars röda Opel Ascona, i väntan på att skeppas över älven. Göteborg, Västra Nyebrovägen, 2015.

Nyebro 2

+ Det är kul att hitta tillbaka till gamla platser från förr – i detta fall förvånansvärt välbevarat. Även om naturen börjat återerövra den avstängda vägen och att det är en plats för kabelbränning.

– En färja som körde skytteltrafik med ynka 6 platser låter som en logistisk mardröm även på den tiden.

Advertisements

~ by onemountainsplace on May 29, 2015.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: