VOR.

Volvo Ocean Race – något som brukar beskrivas som seglingens F1 och det är i sanning inte svårt att imponeras av dessa hårdingar som trotsat de sju haven i läckert formgivna, och färgsatta, segelfartyg. Sju är också de lag som kämpat mot väder, vind och varandra under ca nio månaders tid – Abu Dhabi Ocean Racing, Dongfeng Race Team, MAPFRE, Team Alvimedica, Team Brunel, Team SCA och Team Vestas Wind. Jag och gossarna ägnade förmiddagen ute vid Frihamnen och då det är några dagar kvar av spektaklet så rekommenderar jag dig varmt att ta dig dit – och inte bara om du älskar segling och/eller Volvo i alla dess former. Framförallt de små har en garanterad högtidsstund bland sponsorernas utställningar – särskilt vill jag lyfta fram SCA som hade en magnetisk attraktionskraft på mina små med ett välfyllt akvarium och vänligt sinnad personal som fixade bland annat “tatueringar”. Nedan lite intryck från dagen. [Volvo Ocean Race]

Efter att en chartrad Älvsnabben fört oss från Operan till Frihamnen började vi med att kolla in området kring teamens tält. Bland annat då nedan och ja, det är stenrika emiratet Abu Dhabi som kastat in slantar i äventyret. Göteborg, Frihamnen, 2015.

Abu Dhabi OR

Nya XC90 går att få i allsköns färger och utföranden – man kan även “Cross Country-fiera” den med tuffa plastsjok och jo, det är nog så här jag skulle vilja ha den. Att det var en T8 gjorde inte saken sämre. Göteborg, Frihamnen, 2015.

XC90 T8 White

Team Alvimedicas seglarkläder på tork. Göteborg, Frihamnen, 2015.

På tork

Flytetygen det handlar om – här Team Brunel och Team Alvimedica. Volvo Ocean 65 heter fartygen som från och med VOR 2014-15 inte lämnar någon fördel åt konstruktörer – de är att se som identiska. Då slipper man den diskussionen och kan mer rättvist mäta det bästa sjömanskapet. Göteborg, Frihamnen, 2015.

Brunel feat. Alvimedica

Intressanta siffror finns alltid att gräva fram – de vackra fartygens totallängd är 22,14 meter, masten når hela 30,3 meter över havet och tomvikten uppges vara 12 600 kg. Nedan MAPFREs båt. Göteborg, Frihamnen, 2015.

MAPFRE

SCA och Abu Dhabi i mitten av denna bild – båda nöjda med sina insatser enligt uppgift. Göteborg, Frihamnen, 2015.

SCA feat. Abu Dhabi

Dongfeng låg bra till i totalen, men en knäckt mast såg effektivt till att det inte blev någon totalseger att skriva hem om. Göteborg, Frihamnen, 2015.

Dongfeng ship

Dongfeng är något av en doldis här hemma – men ute i stora världen så är den kinesiska lastbilstillverkaren faktiskt tredje störst. Den störste, läs Volvo, äger dock en betydande andel av företaget. De två lastbilarna man hade på plats var låsta, någon elak tunga slant och hävdade att det var för att man inte ville visa hur dåliga de är. Göteborg, Frihamnen, 2015.

Dongfeng in Sweden

Världens största containerrederi är också en tongivande sponsor i VOR. Containerliving är ett begrepp runt om i världen och det konceptet hade man anammat på plats. Göteborg, Frihamnen, 2015.

Maersk Local HQ

VIP-folk fraktades fram och åter från eventområdet i enhetliga XC90 i denna läckra kulör. Göteborg, Frihamnen, 2015.

4 VIPs

Dagens snyggaste jacka från totalvinnarna Abu Dhabi Ocean Racing får avsluta inlägget från en mycket trevlig förmiddag ute på före detta STCC-banan och forna Bananpiren. Passa på att ägna platsen ett besök. Göteborg, Frihamnen, 2015.

Sailor on leave

+ VOR – ett kul spektakel även för en landkrabba av rang.

– James Horner, musikaliskt geni, dog häromdagen i en flygolycka. Det är inte bara scener, skådespeleri och manus som gjort Titanic och Braveheart till två av mina absoluta favoritfilmer. Horners magiska soundtrack gav dem den där berömda pricken över i. Mycket tråkigt.

Advertisements

~ by onemountainsplace on June 24, 2015.

 
%d bloggers like this: