Anten-Gräfsnäs Järnväg.

Förra söndagen blev det tåg för hela slanten. Vi packade herrgårdsvagnen och gav oss iväg till AGJ där det brukar bli minst ett besök per säsong. Det är en prisvärd upplevelse som för en tillbaka till tider då ånglok och rälsbussar transporterade folk från A till B. Vi tog plats i en kombinerad passagerar- och godsfinkevagn och tuffade så sakteliga iväg. Halvvägs till vattenpåfyllningsstoppet i Kvarnabo så stannades dock tåget upp mycket hastigt – man hade kört på en älgkalv som valt att sova på spåret.

Den mycket uppskattade lokvändningen, där loket vänds på en vändskiva, fick man hoppa över då man förlorat massvis med tid på älgincidenten. Loket fick som synes backas tillbaka till Anten. Alingsås, Gräfsnäs, 2015.

Reverse in Graefsnaes

Lokföraren och konduktören blev minst sagt rådvilla och började munhuggas om vad som skulle göras med det arma djuret som låg fastklämt någon vagn bakåt. En resenär i vår sektion visade sig dock vara jägare och löste resolut upp situationen. Jakträttsinnehavaren tillkallades sedan och djuret förpassades då till de sälla jaktmarkerna. Väl ute vid Gräfnäs hade vi några rätt kyliga timmar på oss att äta, granska ruinen och leka i lekparken.

Känd från filmens värld. Delar av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann spelades in här – i filmen fick byggnaden dock byta namn till Byringe. Alingsås, Kvarnabo, 2015.

Kvarnabo Stn

Resan åter gick desto bättre och snart var vi åter där resan påbörjades några timmar tidigare. Vi avslutade med att gå in i museet, vilket inte var någon jättebriljant idé – två övertrötta tågtalibaner i ett paradis av leksakståg. Skrikandes fick de bäras ut och till bilen, helt ointresserade av hemfärd. De var fullkomligt rosenrasande – vilket förstås är ett bra betyg på upplevelsen. Som är enastående, testa själv om du mot förmodan missat det.

Ljust respektive mörkt – en härlig armatur från förr i vagnen vi åkte. Loket då det stod stilla efter älgincidenten. Loket igen vid vattenpåfyllningen i Kvarnabo. Detalj från fina stationsbyggnaden i Gräfsnäs. Konduktören var tidsenligt klädd och mycket informativ i mångt och mycket. Loket rättvänt den gång vi åkte hem. Tuffande mot Anten. Rakt och smalt spår till och från Gräfsnäs. Alingsås, Anten-Gräfsnäs, 2015.

+ AGJ – Anten-Gräfsnäs Järnväg var roligt redan när man var yngre. Nu är det ännu roligare och gossarna har tvivelsutan samma inställning. De ville inte lämna.

– Halva semestern är snart avverkad.

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 1, 2015.

 
%d bloggers like this: