The Black Duke.

Så lyder smeknamnet på det mest stridserfarna fartyget som är aktivt inom Royal Navy för närvarande. Fregatten HMS Monmouth ligger i skrivande stund invid Amerikaskjulet för några dagars uppehåll från livet ute till sjöss. Sjösattes 1991, sattes i drift 1993 och har sedan dess varit synligt på många av jordens hav – inte minst i Indiska oceanen där det 2011 deltog i den multinationella sammanslutningen mot somaliska pirater som härjar i farvatten utanför Afrikas horn.

Engelska flottan har siktats långt innanför Vinga – närmare bestämt vid Amerikaskjulet. Jag och gossarna var idag och kollade in det respektingivande flytetyget. Göteborg, Stigbergskajen, 2016.

Black Duke 1

[1] Hela 133 meter långt från för till akter. [2] I fören sitter en kanon med kaliber 4,5 tum (113 mm), räckvidd på 22 km och med en eldhastighet på 25 skott i minuten. [3] HMS Monmouth i sin fulla längd invid tre kända landmärken. Göteborg, Stigbergskajen, 2016.

The Black Duke är det enda fartyget i Royal Navy som har sitt namn utskrivet med svarta bokstäver och under drift har man dessutom ha en svart flagga hissad. Signalvärdet i det, kombinerat med fartygets respektingivande gestalt torde få vilken somalisk pirat som helst att göra på sig. Passa på att kolla in det under söndagen, på måndag bär det iväg mot nya mål. [GP, Här är krigsskeppet som styr mot Göteborg]

Aktern består bland annat av ett helikopterdäck och hangaren kan man skönja föröver. Helikoptern man medför är antingen en Lynx HMA8 eller en Westland Merlin HM1 – dessvärre var ingen av dem synlig idag. Göteborg, Stigbergskajen, 2016.

Black Duke 6

Plus. The Black Duke – snabbt och tungt bestyckat fartyg som bland annat gett moderna sjörövare något att drömma mardrömmar om.

Minus. Vart skall man börja? Sedan jag skrev sist har ju hela världen gått över ända – men jag nöjer mig med att konstatera att första deltävlingen av årets Mello var mycket svag.

Advertisements

~ by onemountainsplace on February 6, 2016.

 
%d bloggers like this: