Minst 84 döda.

Så har det hänt igen – terrorns vidriga ansikte och blint slående effekter blev åter verklighet i Europa. Mohamed Bouhlel förvandlade en helt vanlig distributionsbil till ett dödligt vapen – då han målmedvetet, i en mycket omsmaklig variant av spelet GTA, mejade ner hundratals oskyldiga människor (och dödade minst 84) längs med strandpromenaden i Nice. Polisen fick till sist stopp på honom, närmare 30 kulor avlossades in i kupéutrymmet på lastbilen. Detta var alltså ännu ett terrordåd mot Frankrike i färsk tideräkning – inget talar för att det kommer att vara det sista. IS lär idag ha tagit på sig dådet, terrorforskare är dock inte säkra på att det behöver vara så. Mycket pekar på att det kan ha varit en ensam galnings verk, som anammat någon av de islamistiska rörelsernas uppmaning till att utföra terrordåd – gärna genom att nyttja fordon på det sätt som alltså nu skedde.

Halv stång även idag för att hedra de omkomna i Frankrike. Det är dags för handling nu. Det är dags att röka ut hemvändande IS-krigare och likasinnade som nyttjat flyktingströmmarna till att sitta i Europeiska städer för att smida djävulska planer. Göteborg, Gustaf Adolfs torg, 2016.

France

Plus. I detta fallet – inget. Folk verkar ha förlikat sig med tanken på att det är så här. Det verkar som att man tror att det händer där och inte här. Trots att Sverige, och förvisso Belgien, har precis samma problem som Frankrike. Högvis med arga jihadister som hatar vår livsstil, vår tolerans och våra fria samhällen. Ett rätt jobbigt läge.

Minus. KIT – som dagen därpå på sin Facebooksida lade upp en osmaklig grafisk presentation om att Europa endast drabbats av en bråkdel (5,7 %) av de terrordåd som begåtts i hela världen. På vilket sätt är det relevant? Ohyggligt osmakligt att decimera de terrordåd som drabbat oss de senaste åren till något som vi gott kan ha – eftersom Afrika har det så mycket värre. Eller hur tänkte man? Militärkupp i Turkiet. Känns sådär, av högst personliga skäl i skrivande stund.

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 16, 2016.

 
%d bloggers like this: