Tall Ships.

Under gårdagen besökte vi North Sea Tall Ships Regatta 2016 nere i Frihamnen. En uppsjö med storslagna segelfartyg från olika tidsepoker fanns på plats. Vi var där några minuter efter öppning och slapp således de många köer som lätt uppstår. Försvarsmakten var en betydande aktör på plats och det var också de som roade åtminstone oss bäst. Några bilder och lite text från lördagens två timmar på plats.

En av många galjonsfigurer på plats, här Thalassa och hennes sjöjungfru. Thalassa sjösattes 1980 men sjönk fem år senare. Restaurerades sedan upp till det trevliga skick hon har idag. Göteborg, Frihamnen, 2016.

Busty Front

Thalassa framifrån. Blev något av vår favoritbåt denna dag. Relativt modern och med hög mysfaktor ombord. Göteborg, Frihamnen, 2016.

Thalassa

Den holländska skonaren Oosterschelde som byggdes 1918. Tjänstgjorde som fraktfartyg under holländskt flagg till 1949 då hon såldes vidare. Lasten bestod främst av lera, sten och timmer – men även sådant som bananer, potatis, hö och sill fraktades frekvent på fartyget. Göteborg, Frihamnen, 2016.

Ooster Tall

Denna ryska replika kunde man bara inte ignorera. Originalet Shtandart var en fregatt som sjösattes 1703 och detta är i mångt och mycket en kopia av det fartyget. Sniderier, master och andra viktiga detaljer är direkt kopierade, men det är också ett fartyg som är gjort för den moderna världen – bland annat har hon två Volvo Penta-motorer som kan hjälpa till vid problem. Göteborg, Frihamnen, 2016.

Tall Russian

Shtandart hade utsökta detaljer runt om, bara hur denna tamp har dragits genom ett för ändamålet avsett hål i skrovet vittnar om stor snickarglädje. Den gula kulören var inget annat än trevlig. Göteborg, Frihamnen, 2016.

Cool Detail

Peter den Store hade en önskan om att bryta den svenska dominansen. Shtandart planerades och togs fram för att stärka ryssen i Östersjön. Fören är läckert smyckad av ett stridbart lejon och ett gäng nakna fruntimmer. Göteborg, Frihamnen, 2016.

Russian Front

Något som gjorde såväl barn som vuxna intresserade var denna dykare från Försvarsmakten som bemannade en mycket okonventionell fiskdamm på plats. Barnen fick hålla i ett fiskespö, dykaren krokade på ett nyckelband. Mycket uppskattat inslag. Göteborg, Frihamnen, 2016.

Holy Diver

Ännu en i raden av snidade kvinnor, här på norska fullriggaren Christian Radich – döpt efter skeppsredaren och trävaruhandlaren med samma namn. Göteborg, Frihamnen, 2016.

Yet another woman

Det är en mäktig syn, Radich. 1940 konfiskerades hon av den Nazityskland och hon fick tjänstgöra som logementsfartyg för Wehrmacht. Idag nyttjas hon främst för chartertrafik. Göteborg, Frihamnen, 2016.

Tall Ship

Plus. Tall Ships Regatta var en kul stund, även för någon som är att se som genuin landkrabba. Barnen hade också de en kul stund, det var dock Försvarsmaktens förtjänst – att få klättra på Stridsvagn 122, sitta i en Galten eller på en MC smällde väldigt högt i deras värld. Hinner du dit idag så kan jag bara rekommendera det. Men gå nu, det är inte lika roligt när trängseln uppstår.

Minus. Helgerna går väl fort.

Advertisements

~ by onemountainsplace on September 4, 2016.

 
%d bloggers like this: