Djupt ner i berget.

Militärhistoria. Idag var jag med gossarna på Aeroseum, belägen på delar av gamla F 9s ytor i Säve. Platsen är mig mycket kär, under många år tillbringade jag helger och lov där då jag var frivillig i Flygvapnets ungdomsorganisation, FVRF. Bergshangaren som vi idag besökte var på den tiden en mycket hemlig angelägenhet och omhuldades av stor mystik. Att få gå ner i anläggningen är därför riktigt spännande. Även denna gång – den fjärde gången i mitt långa liv. Några bilder från denna trevliga semesterdag nedan.

Full fart på grabbarna ner till den kärnvapensäkrade anläggningen på forna F 9, numera Aeroseum. Bakom de enorma portarna väntade i vanlig ordning högvis med nöjen för såväl gammal som ung. Fem timmar förlades i berget denna dag. Säve, Holmvägen, 2017.

En pansarvärnshelikopter, Hkp 9A. Beväpnad med totalt 4 TOW, två på varje sida. Var i aktiv tjänst under åren 1987-2009 då systemet lades ned – man kunde helt enkelt inte se någon påtaglig fiende till Sverige. Tänk vad det svänger snabbt – eller vad säger du Putin? Säve, Holmvägen, 2017.

I grund och botten en SH 37 Viggen från F 21 i Luleå, avsedd för spaning i havsmiljö – läs Östersjön. Detta är dock ett av 25 flygplan som modiferades till att klara av såväl attack, jakt och spaning och därför fick namnet AJSH 37. Säve, Holmvägen, 2017.

Samma kraftfulla flygplan bakifrån. Dess säregna, rumphuggna, formspråk gör att det är omöjligt att förväxla med något annat. Mångsysslaren AJSH 37 var i tjänst under åren 1993-2005. Säve, Holmvägen, 2017.

J 35 Draken, slutprodukten av det behov som uppstod på 50-talet, att snabbt kunna nå fientliga bombplan. En mycket rask kärra, som dock lär kräva sin man vid svårare manövrer. Säve, Holmvägen, 2017.

J 29 Tunnan – från 93e jaktflygsdivisionen – även kända som Ivar Gul. Ett för tiden mycket kompetent stridsflygplan, väl i klass med de bästa (det brukar förvisso vara så med svensk militär materiel). Fem av dem har dessutom använts i krig, mer exakt under Kongo-krisen i FNs färger. Säve, Holmvägen, 2017.

Det är ett sant nöje att traska runt i den en gång topphemliga anläggningen. Här en mystisk gång bakom låst gallergrind. Allt verkar ännu inte vara tillgängligt fullt ut – vilket skapar en härlig mystik. Säve, Holmvägen, 2017.

En AJ 37 Viggen står uppställd nere i berget. Motorn är urplockad så det är fritt fram att åla sig in i motorutrymmet – till glädje för såväl gammal som ung. Säve, Holmvägen, 2017.

Samma maskin med härligt patinerad varningstext. Det är en magnifik känsla att få kika och röra vid dessa maskiner som för inte så många år sedan utgjorde en kraftfull del av vår försvarsmakt. Säve, Holmvägen, 2017.

Samma åk, från sittbrunnen. Här var det lätt att drömma sig bort kan jag försäkra. Säve, Holmvägen, 2017.

Ungefär mitt i anläggningen står denna J 35. Idag var det luftigt och tämligen glest mellan besökarna. Riktigt skönt att slippa köa till alla roliga äventyr som berget bjuder in till. Säve, Holmvägen, 2017.

J 32E Lansen. Där bokstaven E innebär att det i grund och botten är en B som modifierats till störflygplan. Exakt vilka finesser det innebar på denna tid är jag osäker på. Säve, Holmvägen, 2017.

Mer Viggen, i verkstadsdelen påträffades denna noskon till den mycket karaktäristiska SF 37. Där den koniska nosen var ersatt av denna, fylld med allehanda kameror. Säve, Holmvägen, 2017.

37ans läckra hjulställ, där man körde hjulen i boggie-konfiguration, istället för i bredd som så ofta brukligt var – och är. Utöver det uppenbara, att det är snyggt, så torde det ha en praktisk funktion då maskinen var tung och skulle kunna användas även på mindre välhållna vägar. Säve, Holmvägen, 2017.

Sånt här framkallar tårar. Sisådär 33 % av en förmodad JA 37 Viggen från F 4 Frösön ståendes på en kärra. Säve, Holmvägen, 2017.

Denna boxande geting var kännetecknet för 93e jaktflygsdivisionen, även känd som Ivar Gul. En av tre divisioner som var aktiva på F 9. Säve, Holmvägen, 2017.

Plus. En dag på Aeroseum – få saker trumfar det.

Minus. Sveriges militära styrka var en gång i tiden tämligen påtaglig. En ny tid av krig och konflikt verkar stå för dörren och vi får efter alla nedläggningar börja om i stort sett från början.

Advertisements

~ by onemountainsplace on June 22, 2017.

 
%d bloggers like this: