Kakmonster.

Ett skadedjur av rang – hästmyran. Med sina kraftiga käkar gör den effektivt gångar i virke, för att bygga sitt bo, och om detta sker i bärande delar till hus så inser man varför den fått bli medlem i den exklusiva klubben skadedjur. Käkarna duger även utmärkt till att försvara sig med och till att äta det den är mest förtjust i – döda och levande insekter, honungsdagg från bladlöss och förstås – kakor och godis. Det är en stor rackare, upp mot 18 mm lång och går inte att förväxla med något annat. Den rejäla insekten går även under namnet stockmyra och ser du sådana vid ditt trähus kan det vara läge att kalla in expertis. Jag sover dock lugnt vidare i mitt palats av betong och tegel, men ser förstås till att stänga kakburken.

Den största myran du kan se i vilt tillstånd i Sverige – den så kallade hästmyran. Idag synlig utanför entrédörren till residenset. Lär vara väldigt vanlig, mest överallt, men är till största delen nattaktiv. Partille, Furumossen, 2017.

Plus. Jag har en väldigt behaglig semester – mindre än hälften kvar dock.

Minus. Peter Sagan diskad från Tour de France – mycket tråkigt, även om jag inte kan säga att det var helt orättvist – armbågen blev väldigt lång och vass. Cykelsporten behöver publikfriande killar likt Sagan – mycket trist.

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 5, 2017.

 
%d bloggers like this: