M/S Berlin.

Kryssningssäsongen är igång sedan några månvarv och det är en trivsam sysselsättning att spana in flytetygen när de anlöper Göteborgs hamn. Fartygen som ibland är så vansinnigt stora att endast Skandiahamnen räcker till, och ibland av mer kompakt slag. Som dagens fartyg på temat, FTI Cruises M/S Berlin, som man faktiskt marknadsför med storleken som ett argument. Hennes förhållandevis kompakta mått (längd 139 m, bredd 17,5 m och djupgående på 4,82 m) gör att hon kan besöka även mindre hamnar vilket då skall borga för en mer nära upplevelse.

Passagerare och besättningsmän vinkade glatt till oss när Berlin anlände till Frihamnen denna tämligen grå lördagsmorgon. Göteborg, Frihamnen, 2017.

Berlin har plats för 412 gäster och personalen som skall se till att de får en trevlig upplevelse uppgår till 180 man. Det finns 206 hytter, där 158 av dem har havsutsikt. Sjösattes 1980 och är flaggat på lilla öriket Malta. Har inte lyckats att hitta några riktigt spännande historier om henne, men hon har vid ett tillfälle varit med om en nära-ögat-incident. 2011 blev hon attackerad av pirater i Indiska oceanen, mellan Madagaskar och Zanzibar. Kapten var dock mycket alert, slog full fart framåt och lyckades undkomma banditerna – allt medan besättningen föredömligt samlat alla gäster så centralt som möjligt på fartyget.

Likt många kryssningsfartyg så är det lite si och så med manövreringsförmågan och det är därför betryggande att ha en bogserbåt som håller koll på fartygets akter. Här det den mycket moderna, en så kallad ECOtug, Svitzer Geo som gör jobbet. Göteborg, Frihamnen, 2017.

Plus. Dagens anlöp var inget jag planerat för, ren slump att vi såg fartyget stäva in i hamnens inre. I september finns det dock två anlöp som intresserar mig – då kommer jag förhoppningsvis få spana in jättarna Men Schiff 3 och Europa 2 – som inte kan segla in under Älvsborgsbron, utan tvingas lägga till i Arendal.

Minus. Skandalen kring Transportstyrelsen som lämnat ut information till obehöriga i östlig riktning har nu skördat några offer. Eller offer, nja – detta är ju att se som brott mot rikets säkerhet och borde straffas därefter – med riktigt hårda fängelsestraff. Istället får de sitta kvar (i ett fall), bli omplacerade till annan tjänst i riksdagen (i ett fall) eller lämna sin tjänst och då förmodligen lösa ut en fallskärm. Det är inga småsaker de gjort sig skyldiga till – det är grov brottslighet till men för hela Sverige.

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 29, 2017.

 
%d bloggers like this: