Asten.NL.

Året var 2008. Vid två tillfällen var jag i den holländska staden Asten, en liten pärla belägen några mil från storstaden Eindhoven. Jag var kontrakterad nattetid, och hade alltså en del fritid under dagarna. Holland, och Asten, var på flera sätt speciellt. De flesta i den lilla staden cyklade, de flesta trädgårdar var ytterst välekiperade och de flesta handlare erbjöd inte möjligheten till kortbetalning. Lite jobbigt när man på ALDI Markt fyllt en hel varukorg med holländska delikatesser, för att sedan inte få ut dem, ty även bankomaterna var väl spridda i den lilla staden. Självklart valde jag att fotodokumentera mina upplevelser.

Holländsk arkitektur är ofta speciell. Denna kåk är ett typexempel; Lite steril, men med klatschiga färgval som bryter av. Asten, Prins Bernhardstraat, 2008.

En patriotisk holländare pyntar sin lastbil – självklart en DAF, med ett par holländska träskor. Schoenklomp som det heter där nere i verkligheten. Asten, Nobisweg, 2008.

Även holländarnas tegelhus bjuder på udda färgkombinationer – åtminstone med svenska ögon sett. Asten, Molenweg, 2008.

Väderkvarnen de Oostenwind, en av stadens mer kända sevärdheter. I grund och botten femhundra år gammal, men den totalrenoverades senast på sjuttiotalet efter att skadats svårt i en brand. Asten, Molenweg, 2008.

DeLorean DMC-12. Denna mytomspunna bil, med en ram byggd av Lotus och med ett karosseri bestående av såväl rostfritt stål som kompositmaterial, fann jag hos en av de lokala bilhandlarna. Tillverkad i drygt 9 000 exemplar och en riktig kändis i bilvärlden tack vare de fantastiska Back to the Future-filmerna med Michael J. Fox. Asten, Ommelseweg, 2008.

Varför nöja sig med simpelt enfärgad lastbil, när man med relativt enkla medel kan få sin Volvo FH12 att bli så här häftig? Asten, Nobisweg, 2008.

Trots tidig vår så bjöds det ibland på tämligen varma dagar, klimatet är påtagligt trevligare än vårt. Färggranna markiser och nercabbad Alfa Romeo skvallrar om att jag denna dag hade en ganska förträfflig stund under bar himmel. Asten, Prins Bernhardstraas, 2008.

White and Company´s färgsättning i rött, vitt och svart är riktigt läcker i all sin enkelhet. I över 140 år har det engelska företaget flyttat möbler och bohag runt om i UK och Europa. Asten, Nobisweg, 2008.

Holländska fanor vajar och bakgrunden syns stadens stora dom. Bilarna på bilden var ganska representativa för staden i stort, de flesta färdades i småbilar. Asten, Monseignur Den Dubbeldenstraat, 2008.

Lotusträff. Ett gäng fantaster valde att knoppa in på samma hotell som undertecknad. Många olika varianter av det engelska sportbilsmärket var representerade. Asten, Nobisweg, 2008.

Lotus Elise var den modell som var överlägset vanligast. Den ser riktigt snabb och rolig ut. Asten, Nobisweg, 2008.

Som sagt, Lotus Elise var vanlig i den stora gruppen av snabba, engelska, sportbilar. Asten, Nobisweg, 2008.

De flesta trädgårdar var pedantskötta, likt denna. Om det är snyggt eller inte är upp till var och en att avgöra, men det känns inte särskilt levande om man frågar mig. Hantverket är det dock inget fel på. Asten, Ommelseweg, 2008.

Power. Bakaxeln på en Volvo FH12. Asten, Nobisweg, 2008.

Hus som hämtade ur Sims 2. Helt opersonliga även om de säkert är trevliga – sett ur ett rent boendeperspektiv. Asten, Neptunusstraat, 2008.

Firma, specialiserad på tillverkning av klockor utav större slag. De hade onekligen en matchande grind. Asten, Wilhelminastraat, 2008.

Denna traktor, försedd med anordningar för att bespruta åkrar, var med sina höga hjul och spinkighet roande lik de insekter som den är tänkt att bekämpa. Asten, Nobisweg, 2008.

I stadens centrala delar fanns en lång, murliknande fasad. På denna hade det målats allehanda figurer. På denna bild ses Stålmannen över stadens dom samt gudarna Shiva och Ganesha. Shiva ser ut att bära på en Edamerost. Asten, Julianastraat, 2008.

The King of Pop fick självklart vara med. Så även en tant som handlat mat på ALDI Markt. Förmodligen hade hon kontanter med sig, VISA-kortet är bara att glömma i detta U-land vad gäller elektroniska transaktioner. Asten, Julianastraat, 2008.

Plats fanns även för väderkvarnen de Oostenwind, Austin Powers, Oprah Winfrey och en kyrkans man – försedd med banditmask. Asten, Julianastraat, 2008.

Muren i sin helhet, påven närmast hade dock drabbats av murens enda skadegörelse. Asten, Julianastraat, 2008.

Ferry-Very-Good. Ett namn, såväl informativt som roligt. Åtminstone med tyskt uttal. Asten, Nobisweg, 2008.

Kvällning. Då fanns det tillfälle för att avnjuta en öl på någon av stadens restauranger och pubar. Men särskilt många var de inte – det är ju trots allt en småstad på knappt 17 ooo invånare. Asten, Kleine Marktstraat, 2008.

Varje europeisk stad med självaktning måste ju ha en rejäl kyrka. Asten utgör inget undantag, den stora domen – RK H Maria Presentatie Kerk, stod att se från långt avstånd. Att världens snyggaste SUV, Volvo XC90, kom med på bilden har till stor del med slumpen att göra. Asten, Koningsplein, 2008.

/Chris

Advertisements

2 Responses to “Asten.NL.”

  1. Kul läsning, detta hade jag ingen aaaning om /
    Claes

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: