Minä rakastan Helsinkiä.

Helsingfors, eller snarare Helsinki imponerade stort. Den finska huvudstaden, starkt formad av svenskt, ryskt och finskt inflytande är en riktig pralin bland städer. Jag och Kat var i staden på hösten och det var tämligen svalt, regnet höll sig dock borta och några dagar var det blå himmel och lagom värmande sol. Många bilder blev tagna, och här kommer ett urval av alla de som inte tidigare blivit publicerade. Ta gärna svängen förbi Helsinki vid tillfälle, du kommer inte att bli besviken. Minä rakastan Helsinkiä – visst är det så. Jag älskar Helsingfors.

Staty föreställande Gustaf Mannerheim – finsk krigshjälte, Finlands president under två år samt den enda som någonsin titulerats marskalk av Finland. Helsinki, Mannerheimintie, 2009.

Inte så lite förmanande står han att finna på Helsinkis domkyrka, en av Jesus tolv apostlar. Tidigare har kyrkan även hetat Nikolajkyrkan och Storkyrkan. I vardagligt tal säger mången även Senatskyrkan. Helsinki, Unioninkatu, 2009.

YLE spelade in en scen på Senatstorget. Utöver skådisar och ett gäng statister som agerade fotografer, var det full bemanning från produktionsbolaget – inte minst denna trafikvakt, som verkade mer intresserad av tagningen. Helsinki, Unioninkatu, 2009.

I den finska huvudstaden fikar man inte med ryggen mot gatan – man vill ju se vad som pågår. Faktum var att alla gatufik vi såg möblerats upp på samma sätt. Helsinki, Pohjoisesplanadi, 2009.

Himmel eller helvete. Helsingfors var helt klart det förstnämnda. Maken till ren stad var länge sedan – en jämförelse med solkiga Göteborg, vad gäller den biten, är således inte aktuell. Likt här hemma var folk dock trevliga och det var inga som helst problem med att göra sig förstådd. Helsinki, Suomen kansallismus, 2009.

Stockmann – Helsinkis motsvarighet till NK skulle man kunna säga. På flera våningsplan finns här möjlighet att köpa det mesta man kan tänkas behöva till sitt hem. Helsinki, Aleksanterinkatu, 2009.

Trafiken rullade på konstant utanför Helsingfors järnvägsstation. Tornet på byggnadens högra del renoverades vid vårt besök, på byggnadsställningens presenning hade man dock snyggt nog avbildat tornet i naturlig storlek. Helsinki, Kaivokatu, 2009.

En bild från järnvägsstationens insida. En mycket amerikansk upplevelse, känslan av Gotham City var påtaglig. Här blev vi sittandes några timmar första dagen, i väntan på att svärfar skulle ledsaga oss. Under den tiden hann vi lära oss den lokala narkotikalangarens arbetssätt och fick även avnjuta de mest bisarra klädstilar. Helsinki, Helsingin rautatieasema, 2009.

Tapio Rautavaara – finsk nationalhjälte, tillika multikonstnär. “Tapsa” lyckades bland annat att ta ett olympiskt guld i spjutkastning och var även en mycket duglig bågskytt. Utöver detta var han en mycket framgångsrik sångare, textförfattare och skådis. Helsinki, Oulunkylä, 2009.

Helsingfors kännetecknas av en mycket tilltalande arkitektur; sköna färgval och det där lilla extra utmärker mången byggnad. Men det blir aldrig för mycket. Helsinki, Meritullintori, 2009.

Spårvagn heter raitsikka på finska. På bilden den äldre, och vanligaste, varianten. Det är smala saker med 2+1 säten i bredd. De är väldigt fina i sin gröna kulör, dessutom befriande rena från klotter. Helsinki, Mannerheimintie, 2009.

Viking Line är för mig en verklig symbol för Finland. Detta trots att jag aldrig rest med vare sig dem, eller deras argaste konkurrent – Silja Line. Helsinki, Katajanokanlaituri, 2009.

På väg till Senatstorget. Byggnaderna i det här området är fantastiskt tilltalande och storslagna. Helsinki, Hallituskatu, 2009.

Havis Amanda heter denna förtjusande sjöjungfru. Med tiden har hon kommit att bli väldigt populär bland stadens invånare, en gammal tradition är att hon förses med studentmössa vid Valborgsmässoafton. Helsinki, Kauppatori, 2009.

Katajanokan Kasino uppfördes för de ryska officerare som huserade i staden. Numera är det en konferensanläggning och restaurang. Helsinki, Laivastokatu, 2009.

En staty av Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg står att finna i Esplanadparken. Enligt uppgift så skall det sitta en spik på statyns huvud för att hindra fåglar från att sitta där. Något som inte hindrade denna gråtrut. Helsinki, Esplanadin puisto, 2009.

Kullersten och byggnader i en mängd olika stilar. Signifikant för staden som är så lätt att tycka om. Helsinki, Kauppatori, 2009.

Mer av Runebergs staty. Denna kvinna, som skall symbolisera Finland, håller en tavla med nationalhymnen Vårt land. Helsinki, Esplanadin puisto, 2009.

Riksdagshuset – enligt många Finlands mest kända byggnad. En storslagen syn, som dock bara fick upplevas från utsidan då vi var sent ute. Helsinki, Mannerheimintie, 2009.

En dag ägnades ute på superfästningen Sveaborg, upptagen på Unesco´s världsarvslista. Det var en större upplevelse än jag någonsin kunnat ana, väl värt att beskåda. Helsinki, Suomenlinna, 2009.

Nokia är Finlands mest kända varumärke, men Marimekko torde inte ligga långt efter. Helsinki, Pohjoisesplanadi, 2009.

Pärleporten – ja så kändes det nästan när man tagit sig upp för alla trapporna från Senatstorget och möttes av denna storslagna syn. Carl Ludvig Engel ritade denna magnifika byggnad, som kanske är det vackraste jag någonsin sett. Helsinki, Unioninkatu, 2009.

/Chris

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: