Why New York?

Frågan ställs till mig då och då. Vad är det egentligen som lockar med the Big Apple. Svaret är inte givet, det finns många andra ställen som får mig att trivas. Göteborg, min hemstad, älskar jag för att folk generellt är så trevliga och öppna, den har en spännande historia, är vacker och faktiskt är Sveriges framsida. London är också det en plats som tar fram det bästa i mig – Pubmiljön, den engelska gentlemannastilen, det mångkulturella osv. Men NYC är lite mer än så. Jag ska ge mig på ett försök att förklara mina känslor, och varför just Du någon gång borde åka dit.

The land of freedom.

Först ska jag erkänna att jag är pro-amerikan (USA-romantiker, enkelt översatt). Det har jag varit så länge jag kan minnas. Det har därför alltid varit naturligt att titta dit. När ekonomin så tillät så stod det mellan två val. Antingen åka till västkusten, San Fransisco, där jag då hade en avlägsen bekant som var beredd att upplåta bostad och bil till mig. Andra alternativet var att åka till NYC, och stå för allt själv. Tvärs emot alla rationella ekonomiska tankegångar så valde jag att åka till städernas stad – New York.

Times Square, måste vara ett av jordens mer hektiska ställen. I Love It.

Det första som slog mig när jag började närma mig Manhattan när jag åkte i den pippigula taxibilen på Queens var att allt var så makalöst stort. New York Mets hade hemmamatch och jag kan säga att det var rätt så mycket rörelse kring deras arena. Sen såg man Manhattans skyline uppenbara sig. Det ögonblicket glömmer jag aldrig. Lite speciellt att känna igen en stad så väl fast man aldrig varit där. Empire State Building och Chrysler Building utmärkte sig tydligt pga storlek resp. design. Magiskt. När vi tagit oss genom vägtullarna så började taxametern att ticka. Men det tickade sakta och dollarn stod lågt så det var inget större orosmoment. Vårt hotell visade sig ligga på Upper-West, dvs. i Seinfeld-land.

Denna sköna New Yorkare fann jag sovandes i Battery Park.

The Belnord Hotel visade sig vara tidernas bottennapp, med ett mikroskopiskt hotellrum, äckligt, fuktigt och unket. Med en underdimensionerad och uttjänt AC-anläggning. Och som lök på laxen: I rummet levde ett brotherhood av vägglöss. Mig ignorerade de, men min kära dotter, blev utsedd till svensk delikatess och fick många fula bett under nätterna. Jag skulle tro att hon beskriver vår vistelse i NYC lite annorlunda än jag… Hon fick ju dessutom värmeslag i Central Park, vi hade värmerekord, under vår första dag. Flickebarnet var helt uträknat i två dagar. Fick tvinga henne att dricka mängder med vatten.

One Way, New York har ett föredömligt trafiksystem. Ett måste för att kunna hitta rätt.

Central Park var det ja. Denna oas mitt i en av världens livligaste platser. Fullt av motionsgalna New Yorkare, hundägare, kärlekspar, sporttokar och lekande barn. Lite som Göteborgs slottsskog. Fast större och bättre. Här kunde man studera alla romantiska platser som förekommit i otaliga filmer. Ett bröllop pågick i parkens sydöstra del. NYPD har delat upp staden i en massa polisområden, så kallade precincts, varav Central Park är ett eget. CP Pct hade en stor flotta med de fula trehjulingarna Interceptor III, kan tänka mig att de är praktiska på motionsslingorna i och för sig. Staden tog död på myten om att alla amerikaner är smällfeta och helt ointresserade av fysisk aktivitet. Här sprang alla som flitmyror, iklädda kostymer, uniformer, sportkläder etc. fram och åter i en aldrig sinande ström. Mr Onemountain, som är född mopedhatare, fann till sin stora glädje att detta transportsätt inte finns i NYC. Man åkte bil, buss, båt, helikopter, MC, cykel, tunnelbana eller gick. Såg inte EN ENDA moped på åtta dagar. Skönt.

En vy för gudar. Södra Manhattan från Empire State Buildings 86e våning.

Jerry Seinfeld, Sting och John McEnroe såg jag inte skymten av. De tre skall enligt uppgift bo i området nära vårt hotell. Fick ett tips om vart Seinfelds garage är beläget, men så mycket mer än en stålgrå garageport blev det inte. Det sägs att hans samling av Porschar skall finnas därinne. Kollade istället in huset Dakota, känt av minst två anledningar. John Lennon bodde och blev också mördad här. Har även varit med i en känd skräckfilm. Minns inte vilken. Men tror det var Omen eller Exorcisten. Ett annat vackert hus, mitt drömhus för övrigt, är beläget i närheten. San Remo heter det och det syns tydligt från Central Park med sina två torn. Läckert. Som tusan. Lägenhet där? Ja tack. Men någon annan får nog betala. NYC har ett av världens högsta priser per kvadratmeter. Så det får nog vänta något år…

New York City – A safe city. Här ett tungt beväpnat NYPD Hercules-team vid Wall St.

Vi gjorde de flesta “måsten” som skall göras när man är där. Våning 86 i Empire State Building, guidad tur i FNs högkvarter, fönstershopping på 5th Avenue, gratisfärjan till Staten Island, NYPD-museum, Naturhistoriska muséet, åka tunnelbana, hälsa på inne på en polisstation, kolla in Ground Zero (resterna av WTC), gå på Brooklyn Bridge, äta riktig american Hamburger, besöka Macys, M&M, Virgin Megastore, spatsera på Times Square och Broadway. Mycket återstår dock. Men det får bli nästa gång.

Leaving New York is never easy. Manhattan från ovan.

Varför skall då just Du åka till New York City? Jo, främst för att staden kan erbjuda dig allt. Allt inom shopping. Allt inom kultur. Allt inom konst. Allt inom allt. A-Z. Bäst av allt är att staden är öppen 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Du kan känna dig trygg, NYPD är en av världens största och effektivaste poliskårer (de var pionjärer inom begreppet Noll-Tolerans, dvs man griper och bötfäller folk även för mindre förseelser vilket har visat sig ha positiva effekter även på den grövre brottsligheten), du färdas snabbt och smidigt med högeffektiv tunnelbana. Eller varför inte åka gul, äkta NYC-cab? Prisvärt, enkelt och snabbt. Oftast. Du förstår vad folk säger. Det är rent (här får du betala DRYGA böter om du slänger godispapper, fimpar och annat på gatan. Sverige och Göteborg – vad väntar vi på?) Klimatet är perfekt. Kläder och elektronik är skrattretande billigt. Staden är fantastiskt vacker. Maten inget annat än gudomlig. Den som älskar fordon kommer att få en orgie i åk man sällan ser här hemma. Hotell är dessvärre dyrt som skam, men inget som skall hindra dig. WHATEVER YOU DO, GO THERE. NOW.

Mr Onemountain – Totally In Love With New York.

Advertisements

One Response to “Why New York?”

  1. […] Why New York? […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: